Yoga

Steeds meer mensen zien de voordelen in die yoga ze kan brengen, maar toch zijn er maar weinigen die echt weten wat dit nu precies inhoudt. Als mensen hier aan denken, dan zien ze het eigenlijk vooral altijd als een soort sport. En natuurlijk, lichamelijke oefeningen maken hier een belangrijk deel van uit. Het aannemen van bepaalde lichaamshoudingen en dit een bepaalde tijd vasthouden is een belangrijk onderdeel. Maar als je denkt dat het alleen dit is, dan ga je aan de oorsprong van yoga voorbij. Dit is namelijk iets dat afkomstig is uit de regio de we nu India noemen en in het Sanskriet betekent het woord min of meer verbinding. Het gaat hierbij om het leggen van een verbinding tussen lichaam en geest. Door het doen van de oefenen word jij je meer bewust van je lichaam, leer jij je te ontspannen en op de juiste manier adem te halen. Oorspronkelijk was het echt een leefwijze en oefenmethode, om meer evenwicht te creëren. Om een balans te vinden tussen binnen en buiten, ontspanning en spanning, lichaam en geest. Zo kon er een vorm van ‘zijn’ gecreëerd worden die volgens de filosoof Pantanjali zo ultiem mogelijk was. Yoga alleen beschouwen als een sport, is dus te simplistisch.

Verschillende vormen van yoga

Er is nog iets anders dat veel mensen niet weten als het over yoga gaat en dat is het feit dat hierin verschillende stromingen bestaan. Je zou haast zeggen, zoals bij iedere vorm van levensbeschouwing het geval is. Welke stromingen kunnen er nu onderscheiden worden? De bekendste variant is waarschijnlijk de Hatha stroming. In het Sanskriet betekent Ha zon en dit symboliseert het actieve, terwijl Tha maan betekent en voor verinnerlijking staat. De oefeningen brengen dus een dynamiek met zich mee van beweging en tegelijkertijd verstilling. Dit komt in deze vorm van yoga tot uitdrukking in het bewust worden van de vier stappen die je bij iedere oefening zet, namelijk:

  • voorbereiden
  • aannemen
  • aanhouden
  • waarnemen

Ook wat de ademhaling betreft wordt er in vier stappen gedacht, te weten: inademen, vasthouden, uitademen en weer vasthouden. Een afgeleide van deze stroming is de Yin variant, de lichaamshoudingen die hierbij aangenomen worden lijken erg veel op Hatha, maar het verschil is dat iedere positie veel langer wordt vastgehouden. Hierdoor heeft het geheel een wat rustiger karakter. Dan is er natuurlijk ook nog de Bikram yoga, die de laatste jaren in onze westerse wereld erg in opkomst is. Hierbij wordt een vaste serie oefeningen uitgevoerd in een ruimte waar het 38 tot 40 graden Celcius is. Andere stromingen die ook nog onderscheiden kunnen worden, zijn bijvoorbeeld Nindra, Ashtanga, Raja en Kundalini.

Aan de slag gaan

Wil jij met yoga aan de slag gaan, dan is het van belang om eerst een stroming uit te kiezen die goed bij jou past. Op die manier kun jij je immers ook aansluiten bij een cursus die past bij wat jij zoekt. Hiervoor moet je natuurlijk eerst wel wat meer te weten komen over de verschillende stromingen en dat kan via de website van Zobegaafd.nl. Hier vind je veel uitleg over de verschillende varianten van yoga die er bestaan. En dat niet alleen, je vindt bij hen ook beschrijvingen van een aantal lichaamsoefeningen die je uit kunt voeren. Zo kun je thuis alvast wat uitproberen en zo een beetje ontdekken of dit iets is wat bij jou past. De oefeningen hebben namen als de staande tang, de neerwaartse hond en de plank. Ook kun je op deze website meer lezen over de voordelen die yoga kan bieden voor jouw leven. Het is dan ook zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen op Zobegaafd.nl!