Wat is Alopecia?

Alopecia is een term die bij weinig mensen bekend zal zijn, terwijl de aandoening toch zeer veel voorkomt. Hiermee wordt namelijk gewoon kaalheid bedoeld, een verschijnsel waar veel mannen, maar ook vrouwen, in hun leven mee te maken kunnen krijgen. Dat dit ook bij vrouwen voor kan komen, is helaas nog maar bij weinig mensen bekend. Door deze onbekendheid is het haarverlies voor dames vaak een heftigere ervaring dan voor heren. Die weten immers dat een groot deel van de mannen hier last van krijgt en dit maakt het toch al iets minder vervelend. Niet dat zij zullen staan springen als zij een kale plek op hun hoofd ontdekken, maar er rust sociaal gezien toch veel minder een taboe op. Vrouwen die te maken krijgen met Alopecia ervaren dit vaak als enorm ingrijpend in hun leven. Niet alleen omdat zij niet meer in staat zijn om een mooi kapsel te dragen, wat vaak als een soort extra sieraad voor het lichaam wordt gezien, maar ook omdat zij veelvuldig te maken krijgen met nagestaard worden. Doordat het relatief weinig voorkomt bij dames, krijgen zij immers veel sneller te maken met vervelende opmerkingen, onwetendheid en gestaar. Dit zorgt ervoor dat Alopecia niet alleen fysiek effect heeft, maar ook zeker een negatief effect heeft op het psychisch welzijn van mensen.

Verschillende vormen van Alopecia

Als men denkt aan kaalheid, dan denkt men eigenlijk altijd alleen aan mannen die door ouderdom hun hoofdhaar verliezen. Maar er zijn veel verschillende varianten van Alopecia waar mensen aan kunnen lijden, namelijk:

  • Areata
  • Totalis of Universalis
  • Traumatica
  • Androgenetica
  • Diffusa

In het geval van Alopecia Areata is er sprake van ovale kale plekken, die het gevolg zijn van een auto-immuunziekte. Bij Totalis of Universalis gaat het niet enkel om het verlies van hoofdhaar, maar om het verlies van de gehele lichaamsbeharing. Dit is een zeer ingrijpende variant, want ook wenkbrauwen, wimpers en baardgroei verdwijnen daarbij. Dit betekent dat de hele gezichtsuitdrukking en dus eigenlijk het gehele uiterlijk ingrijpend verandert. Bij de Traumatica variant gaat het om haarverlies als gevolg van een trauma, zoals brandwonden of een ongeval. Bij Androgenetica spelen hormonen vaak een rol, terwijl bij Alopecia Diffusa plotseling en onverwacht tijdelijk veel hoofdhaar verloren wordt. Daarnaast kan haarverlies natuurlijk ook nog het gevolg zijn van bijvoorbeeld een chemokuur. Er zijn dus veel verschillende varianten aan te wijzen die allemaal zo hun eigen kenmerken en verloop hebben.

Wat te doen bij haarverlies?

Helaas is er nog weinig bekend over het ontstaan van Alopecia, waardoor er ook geen permanente oplossing voor is in de vorm van een medicijn. Dit is voor mensen die deze aandoening hebben natuurlijk heel erg vervelend, niemand wil immers graag hiermee te maken hebben. Wat kan er dan aan gedaan worden? Het enige wat u eigenlijk kunt doen is het verbloemen van de aandoening. Krijgt u te maken met een van de varianten van Alopecia waarbij u hoofdhaar verliest, dan kunt u bij MoveHs bijvoorbeeld terecht voor haarwerken of crownextensions. Krijgt u te maken met de Universalis variant en verliest u ook uw gezichtshaar, dan kunt u hiervoor kiezen voor permanente make-up. Ook dit kunt u bij MoveHs laten doen. U kunt dan bijvoorbeeld wenkbrauwen laten aanbrengen of een stoppelbaard hiermee laten imiteren. Op die manier houdt u toch uw gezichtsuitdrukking iets meer in stand en zult u minder vaak een vreemde blik toegeworpen krijgen. MoveHs kan u altijd helpen, met wat voor vorm van Alopecia u ook te maken krijgt. Zo hoeft u heel wat minder last te hebben van de vervelende gevolgen van deze aandoening.