Waarom ik koos voor alimentatie wijzigen

Het uit elkaar gaan met je (ex-)partner is moeilijk, maar door de regelgeving in Nederland blijf je vaak nog lange tijd met elkaar te maken hebben. Zo was ik de grootverdiener van het gezin en werd mij dus opgelegd dat ik alimentatie moest gaan betalen aan mijn ex-vrouw. Ik wist inderdaad dat dit onderdeel was van het scheiden en we zijn er dan ook op correcte termen uitgekomen. Toen de bedragen voor partner- en kinderalimentatie eenmaal berekend waren, heb ik me erbij neergelegd en heb ik voor lange tijd trouw de bedragen overgemaakt. Het is niet leuk om op die manier aan je partner herinnert te worden, dat kan ik je wel vertellen. Misschien is het een ander verhaal als je echt op goede voet uit elkaar gaat, maar dat was bij ons zeker niet op alle gebieden het geval. Omdat ik me er eigenlijk zo min mogelijk bezig mee wilde houden heb ik nooit opgezocht of en wanneer alimentatie wijzigen mogelijk is. Er zijn echter een aantal situaties waarin dit wel degelijk mogelijk is en het is toch wel erg handig om je daarvan bewust van te zijn.

  • Wijziging van omstandigheden
  • De eerdere vaststelling is gebaseerd op onvolledige of verkeerde gegevens

Dit zijn breed genoemd de situaties waarin alimentatie wijzigen mogelijk is. Onder het wijzigen van omstandigheden wordt bijvoorbeeld verstaan het gaan samenwonen met een nieuwe partner, hertrouwen of een kind krijgen, maar ook kan hierbij gedacht worden aan een wijziging in inkomsten of woonlasten. Is dit voor een (of beide) van de partners het geval? Dan kan er dus gekozen worden voor alimentatie wijzigen. Hoe deze wijziging eruit ziet hangt af van de precieze situatie.

Meer weten over alimentatie wijzigen

Het alimentatie wijzigen kan dus wel degelijk plaatsvinden en je hoeft, als je alles goed geregeld hebt, niet voor altijd vast te zitten aan het betalen van alimentatie. Er zijn gevallen waarin het in de alimentatie wordt vastgelegd dat zelfs wanneer er wijzigingen plaatsvinden in de situatie er geen alimentatie wijzigen kan plaatsvinden. Gelukkig heb ik dat niet gedaan, maar ik had dan ook geen idee dat dat überhaupt kon. Achteraf gezien had ik mij iets meer moeten verdiepen in de materie, maar dat is makkelijk praten nu ik terugkijk op de situatie. Ik raad het ieder ander wel aan om dit te doen! Stel de vragen die je moet stellen aan je advocaat en luister naar wat hij of zij je te vertellen heeft. Ze weten vaak een hoop meer dan jij en ze vinden het echt niet erg om je de informatie te geven die je nodig hebt. Ze helpen je tenslotte graag verder. Hoe ik er uiteindelijk achter kwam dat alimentatie wijzigen tot de mogelijkheden behoort? Via mijn kinderen hoorde ik dat mijn ex-vrouw inmiddels weer aan het daten was met andere mannen en dat er een man was die wel erg vaak langs bleef komen. Al snel bleek dit haar nieuwe vriend te zijn en hoorde ik plannen over samenwonen. Dit maakte mij een beetje boos, omdat ik absoluut geen geld wilde betalen voor zogenaamde partneralimentatie, terwijl zij doodleuk een nieuwe partner heeft. Een snelle zoektocht op het internet bracht mij op de website Alimentatie-wijzigen.nl en hier vond ik de informatie die ik nodig had.

Aan de slag met alimentatie wijzigen

Ik heb toen direct mijn advocaat opgebeld en samen hebben we toen het alimentatie wijzigen in gang gezet. Dit was eenvoudiger dan ik dacht en het was gebeurd voordat ik er erg in had. Een goed einde dus voor mij, gelukkig!