Rioja, de thuisbasis van de smaakvolle carpess crianza

Spanje heeft het grootste aantal wijngaarden ter wereld. Het land is ook de op twee na grootste wijnproducent ter wereld, waardoor je moeilijk kunt kiezen welke wijnhuizen je moet bezoeken als je in Spanje bent. Aangezien Spanje een land is vol met tradities, cultuur en wijngeschiedenis, is het moeilijk om een lijst met de meest beroemde wijnhuizen op te stellen. We hebben er eentje uitgekozen, Finca Egomei in La Rioja, met een hoog kwalitatieve wijn, de carpess crianza. Wijnliefhebbers kunnen via dit artikel alvast ontdekken waar ze heen moeten in Spanje, want Finca Egomei kan bezocht worden (je kunt er wel geen wijn proeven). Finca Egomei ligt in de zuidoostelijke hoek van La Rioja DOCa. La Rioja is een van de kleinste regio’s van Spanje, maar wel een van de rijkste in geschiedenis, cultuur en natuur. De thuisbasis van de carpess crianza produceert moderne wijnen van hoge kwaliteit. Hiervoor gebruiken ze enkel hun eigen druivensoorten: Tempranillo en Graciano.

De carpess crianza is geboren op vruchtbare grond

Sinds de Romeinse tijd groeien de wijngaarden rijkelijk in de vruchtbare vallei van de Ebro-rivier, waar de Romeinen de wijn ook produceren en via de rivier vervoerden. De naam ‘Rioja’ komt eigenlijk van Rio (rivier) en Oja, een zijrivier van de Ebro-rivier. Finca Egomei wordt beheerd door de familie Beltrán en is een prachtig landgoed van 30 hectare Tempranillo en Graciano-wijngaarden. De familie besteed heel veel aandacht aan de wijngaarden, omdat ze geloven dat je geen goede wijn kunt maken als je geen goede druiven hebt. De extreme behandeling en verzorging van de wijngaarden is bedoeld om druiven van hoge kwaliteit te kweken, met een gemiddelde opbrengst per hectare van slechts 4.000 kg. Omdat de familie erg trots is op de carpess crianza en op de manier waarop ze deze produceren, dachten ze aan een bedrijfsnaam die beide het best omschrijven. Het werd de naam ‘Egomei’, wat betekent “Ik ben erg trots op wat ik doe en wie ik ben”. Als je de wijn nog niet hebt geproefd, carpess crianza is een geweldige rode wijn en maakt een perfecte combinatie met octopus, rundercarpaccio, ham, gegrild vlees en wit vlees. Het wordt aanbevolen om te dienen tussen 14º-15ºC. De wijn wordt geproduceerd van 100% Tempranillo en rijpt 12 maanden in Franse eiken vaten. Het is een moderne Rioja met moordend diep rood fruit en kruidige tonen. Hieronder de bevindingen van de mensen die de carpess crianza hebben geproefd.

  • fruitig
  • vleugje vanille
  • kruidnagel
  • zachte tannines
  • lage zuurgraad
  • alles in de juiste verhoudingen

Het wijnbouwproces

In de oogsttijd worden alle druiven met de hand geplukt en naar de nabijgelegen wijnmakerij vervoerd in manden van 20 kg. Bij aankomst gaan alle druiven door een selectietafel om de trossen te verwijderen die niet in optimale staat zijn. Finca Egomei is een van de weinige wijnhuizen die hun druiven wassen om een ​​meer robuuste en gezonde wijn te verkrijgen. Na de visuele controle en het wassen van de druiven worden de druiven gefermenteerd in roestvrijstalen tanks met een capaciteit van 12.000 kg. De alcoholische gisting duurt 14 dagen met dagelijkse hermontage om kleur en tannines te extraheren. Voor het rijpen van hun wijnen gebruiken ze alleen Franse eiken vaten. Ze hebben in totaal 600 Franse eiken vaten en de oudste zijn twee jaar oud. Na de juiste rijpingstijd worden alle wijnen gebotteld, nadien duurt het nog minimaal zes maanden voordat de carpess crianza op de markt wordt gebracht. Proeven? Laat al je zintuigen genieten van de carpess crianza en surf naar www.evwines.nl om de wijn te bestellen. EV Wines biedt excellente wijnen aan de beste prijs!

Lees meer…