Ontdek de kosten makelaar voordat je je huis gaat verkopen

Als je een woning gaat verkopen, dan is het wel handig om van te voren goed te zijn ingelicht over de kosten makelaar. Voor dit doeleinde kun je in eerste instantie terecht op de site van makelaarkosten.nl. Hier vind je namelijk alles wat je moet weten over de kosten makelaar van dit jaar. Dus als je in 2010 een huis hebt verkocht, dan is het zeer verstandig om nu nog even te kijken hoe de zaken er voor staan in 2020. De kosten makelaar zullen in ieder geval hoger liggen door de inflatie. Maar je hebt misschien ook te maken met andere constructies die makelaars gebruiken om hun kosten te berekenen en je hebt bijvoorbeeld ook een andere BTW. Dus als je al eens een huis hebt verkocht, dan is het altijd goed om je kennis over de kosten makelaar even te updaten. Dit doe je zoals gezegd via de site van makelaarkosten.nl. Hier vind je bijvoorbeeld van alles over de makelaarscourtage. Deze courtage is 1 van de meest gangbare constructies die makelaars vandaag de dag gebruiken. Een courtage is een percentage dat de makelaar over de verkoopprijs berekent. Dat betekent dat de kosten makelaar afhankelijk zijn van de uiteindelijke verkoopprijs van je woning. Hoe meer je voor je woning ontvangt, des te hoger zijn je makelaar kosten. Maar dat is op zich natuurlijk een positieve constructie, want als je meer voor je woning ontvangt, dan verdient je makelaar ook een hogere beloning. Daar komt bij dat als je inderdaad meer voor je woning ontvangt, je ook meer budget hebt voor de kosten makelaar. Een mooi gevolg van deze constructie is ook dat je minder hoeft te betalen als je makelaar niet zo succesvol is en je hoeft helemaal niets te betalen als je makelaar de woning niet weet te verkopen. Je betaalt dus naar gelang het succes van de makelaar. Het enige nadeel van deze constructie is dat je van te voren dus niet weet hoeveel je kwijt zult zijn voor de kosten makelaar. Maar dit kun je van te voren wel enigszins berekenen. Je hebt immers een vraagprijs en op basis van de woningmarkt en de populariteit van jouw soort woning kun je een schatting maken voor het bedrag dat je ongeveer redelijkerwijs zou mogen verwachten. Daar kun je dan een courtage over berekenen. Als je een foutenmarge hanteert, dan kun je redelijk goed inschatten wat de kosten makelaar ongeveer zullen zijn. Je kunt je woning immers niet voor 100.000 euro meer verkopen dan de vraagprijs, dus zo groot zijn die marges nu ook weer niet. 

Ontdek de verschillende variabelen rondom de kosten makelaar

Als je meer wilt weten over deze verschillende kosten en alle variabelen die ermee samenhangen, dan kun je het beste even een kijkje nemen op de site van makelaarkosten.nl. Hier vind je allerlei informatie over verschillende onderwerpen zoals: 

  • Makelaarscourtage
  • BTW makelaar 2020 
  • NVM tarieven
  • Verkoopcourtages

Als je dit allemaal hebt doorgenomen, dan kun je je verdere vragen altijd bij de makelaar zelf neer leggen. 

Ontdek meer over verschillende soorten makelaars

We hebben het tot dusverre alleen gehad over de verkoopmakelaar, maar je kunt uiteraard ook de nodige informatie vinden over andere makelaars zoals verhuurmakelaars of aankoopmakelaars.