Kantoor aan huis: 5 tips kantoor thuis inrichten

Een thuiskantoor is gemakkelijk. Je rolt bij wijze van spreken je bed uit naar je werk. Er zijn geen collega’s die je afleiden en je bepaalt je eigen werktijden. Maar een kantoor aan huis bouwen is een hele klus. Wat komt daarbij kijken? In dit artikel lees je tips en meer voor een kantoor aan huis bouwen.

1. Maak het thuiskantoor zelfstandig

Een zelfstandig kantoor aan huis heeft meer fiscale voordelen. Zelfstandig betekent in dit geval een eigen, aparte ingang en eigen sanitaire voorzieningen. Een slaapkamer of je zolder ombouwen tot thuiskantoor is daarvoor dus niet voldoende. Je schuur of garage ombouwen tot kantoor dan weer wel. Met een schuur of garage heb je een eigen ingang en heb je de mogelijkheid een eigen wasbak en toilet in te bouwen.
Welke fiscale voordelen heb je dan? Door je thuiskantoor zelfstandig te maken behoort het tot het ondernemingsvermogen. Daarover hoef je geen eigenwoningforfait te betalen. Heb je een hypotheek op het thuiskantoor? Dan kun je die schulden toerekenen aan de onderneming, waardoor de rentekosten aftrekbaar zijn, net als de kosten voor gas, water en elektra.

2. Kosten kantoor aan huis

De kosten voor een kantoor aan huis kunnen hoog oplopen, zeker als je een zelfstandig thuiskantoor wilt maar geen garage of schuur hebt. Je zult dan een kantoor moeten laten bouwen.

Kantoor op zolder

Neem je een zolder kantoor of een kantoor in een vrije kamer van je huis, dan heb je in principe alleen nog meubels nodig. Neem eens een kijkje naar tweedehands kantoormeubelen om de kosten binnen de perken te houden.

Garage ombouwen tot kantoor kosten

Een zelfstandig thuiskantoor in bijvoorbeeld je garage of schuur kost al snel meer dan 10.000 euro of 50.000 euro als je deze nog moet laten bouwen. Een bedrag wat je meestal niet zomaar hebt liggen. Een lening aanvragen is dan een optie. Hoewel je een particuliere lening niet kunt gebruiken voor je zaak, kun je die wél gebruiken om je woning te verbouwen.

3. Vergunningen thuiskantoor

In sommige gevallen heb je een vergunning nodig voor een kantoor aan huis, bijvoorbeeld als je thuis een winkel of horecabedrijf start. Wanneer je geen klanten en geen overlast veroorzaakt is een vergunning voor een kantoor aan huis niet nodig.

4. Verzeker je thuiskantoor goed

Er staan vast waardevolle dingen in je kantoor aan huis. Een gewone particuliere inboedelverzekering dekt deze niet. Zoek daarom een goede zakelijke verzekering voor je werkruimte thuis.

5. Kantoor thuis inrichten

Een goede inrichting zorgt voor betere concentratie en minder rugpijn. Zorg daarom dat je kantoor voldoende verlichting heeft, je bureau de goede hoogte is en je een comfortabele bureaustoel hebt. Voldoende groen in je thuiskantoor en een sta werkplek verhogen je productiviteit en verlagen lichamelijke klachten als rug-, nek- en schouderpijn.
We hopen dat je met deze tips een eind vooruit kunt met je kantoor aan huis. We wensen je succesvolle zaken toe!