Ict beheer uitbesteden? Dit is waarom

Na de opkomst van het internet duurde het niet lang of er kwamen mensen met slechte bedoelingen bij kijken. Internetcriminaliteit, ook wel cybercrime, is aan de orde van de dag tegenwoordig. Vooral binnen midden- en kleinbedrijven vallen er regelmatig slachtoffers. De schade wordt geschat op zo’n 10 miljard euro per jaar. Hoe kan dit? En moet ik nu mijn ict beheer uitbesteden? Dat is wellicht een verstandig idee, en hieronder leest u waarom.

Ict beheer uitbesteden tegen alle vormen van internetcriminaliteit

Onder internetcriminaliteit verstaat men alle vormen van criminaliteit waarbij het internet centraal staat. Het is dus een overkoepelende term voor veel verschillende soorten cybercrime, die hieronder worden toegelicht.

  • Hacken: dit betekent dat er wordt ingebroken in een computernetwerk. De inbrekers, die hackers worden genoemd, maken hiervoor gebruik van onder andere virussen, spyware en phishing.
  • Virussen: een virus is een programma dat als doel heeft het functioneren van de computer te verstoren. Bestanden kunnen beschadigd of verwijderd worden – zelfs de hele harde schijf kan gewist worden – en vanuit de aanwezige e-mail kunnen boodschappen rondgestuurd worden. Vaak worden virussen verstopt in onschuldig ogende mailtjes, in de vorm van een bijlage. Wellicht herkent u een paar hiervan wanneer u een blik werpt op uw spam-inbox. Wanneer u kiest voor ict beheer uitbesteden, hoeft u zich hierover niet meer druk te maken.
  • Ransomware: dit is een speciaal soort virus; een duidelijk chantagemiddel. Het blokkeert belangrijke bestanden en vraagt vervolgens geld in ruil voor toegang tot deze bestanden. Het is niet gegarandeerd dat deze toegang gegeven wordt.
  • Spyware: dit zijn computerprogramma’s die informatie verzamelen over het doen en laten van de internetgebruiker. Vandaar het woord ‘spy’, wat Engels is voor spion. Deze gegevens worden doorgestuurd aan derden, waar de internetcriminelen vervolgens geld aan verdienen.
  • Phishing: dit houdt in dat internetcriminelen hengelen naar informatie, door mailtjes te sturen die lijken op berichten van bijvoorbeeld een bank. Gevraagd wordt naar persoonlijke informatie als een pincode of inloggegevens.
  • Pharming: hierbij wordt de internetgebruiker naar een verkeerde site gebruikt – alleen valt dat niet op, omdat het bijna exacte replica is van de daadwerkelijke website en het echte webadres. Op deze manier kan de internetcrimineel makkelijk achter inloggegevens komen.
  • Identiteitsfraude: met de persoonlijke gegevens die de crimineel heeft achterhaald, kan hij – onder uw naam – producten bestellen, een uitkering aanvragen en betalingen doen.

Ict beheer uitbesteden lijkt tegen de achtergrond van deze gewiekste internetcriminaliteit een slimme zaak. Maar hoe werkt dit precies?

Ict beheer: hoe het werkt

Wanneer u kiest voor ict beheer uitbesteden, kunt u een bedrijf inhuren die hierin gespecialiseerd is. Vervolgens zullen experts de veiligheid van uw netwerk garanderen, het netwerk onderhouden en het monitoren, zodat er gelijk ingegrepen kan worden wanneer dat nodig is. Een bedrijf waaraan u uw ict beheer kunt uitbesteden, is ictspirit.nl. Een team van hun ervaren ict-experts beheert uw netwerk, met als bijkomend voordeel dat er direct contact is op de werkvloer. Zo kan er advies gegeven worden en eventuele instructie over wat te doen. Ook worden problemen zo op de snelste manier gedetecteerd. Volgens het bedrijf leert de ervaring dat deze manier van ict beheer uitbesteden leidt tot een hogere kwaliteit – een kwaliteit die tevens gegarandeerd wordt door de ISO-certificeringen die het bedrijf bezit, te weten ISO 9100 (voor een hoge kwaliteit), ISO 20000 (voor een goede service) en ISO 27001 (voor een veilig informatiebeheer). Wilt u niet alleen uw ict beheer uitbesteden maar zelf ook iets leren? Dat is ook een optie bij ICT Spirit, die verscheidene trainingen geeft. Kortom: het is het waard uw ict beheer uit te besteden, en helemaal bij ICT Spirit.