Een loopfiets als manier om energie kwijt te raken

Onze zoon is inmiddels anderhalf jaar oud. Hij groeit als kool, speelt ontzettend veel en eet bijzonder goed. Het is een schat van een kereltje, maar het is ook een kind die graag buiten speelt. Je kunt Sebas niet heel de dag binnenhouden, want dan wordt hij gek. Hij moet zijn energie kunnen gebruiken. Zeker wanneer we het ’s avonds goed willen laten slapen, is het belangrijk dat hij overdag zijn energie kan gebruiken. We merkten echter al snel dat een rondje lopen met hem niet echt een goede optie is. Hij ziet alles en wil alles pakken, waardoor hij niet veel energie gebruikte. Natuurlijk is het allemaal spannend en snap je het als ouder heel goed dat zo’n ventje de wereld wil ontdekken. We besloten eens te praten met de mensen op de peuterspeelzaal en zij hadden hetzelfde gemerkt. Zij hadden echter dé manier gevonden om hem tijdens het buitenspelen lekker druk bezig te houden. Op de peuterspeelzaal staat namelijk een loopfiets. Aangezien Sebas houdt van snel en hard, is hij bijzonder druk met de loopfiets en staat hij geen moment stil. Toen we dat hoorden, wisten we direct wat ons te doen stond.

Op zoek naar een goede loopfiets

Aanvankelijk ben ik op zoek gegaan naar een gebruikte loopfiets omdat ik dacht dat het een goede manier was om geld te besparen. Ik zocht het internet af en bezocht meerdere adressen, om constant teleurgesteld te worden:

  • Problemen met de loopfiets;
  • Slijtage;
  • Belachelijke prijzen.

Toen ik erover mopperde op het werk tegen een collega, schoot hij in de lach. Een gebruikte loopfiets is geen optie, verzekerde hij me. Zeker niet omdat er kwalitatieve fietsen te vinden zijn tegen bijzonder lage prijzen via het internet. Uiteraard was ik een en al oor. Hij vertelde me dat ik eens moest kijken bij Wheelz4Kids (https://www.wheelz4kids.com/nl/loopfiets/). Daar vond ik inderdaad direct verschillende modellen die allemaal bijzonder interessant konden zijn. Ik besloot (weer eens) niet te overleggen met mijn vrouw en bestelde direct drie fietsen. Een loopfiets van hout, een loopfiets met vier wielen en een loopfiets met twee wielen voor wanneer hij iets ouder zou zijn. Toen mijn zoontje de fietsen zag, werd hij direct helemaal wild. Uiteraard, want hij kende de fiets van de peuterspeelzaal en wilde direct beginnen. De fiets was snel in elkaar gezet en Sebas ging direct aan de haal met de fiets zodat pappa erachteraan mocht rennen. Geweldig!

Energie kwijtraken is makkelijker dan je denkt

De fiets is een geweldige manier gebleken om energie kwijt te raken, maar na een gesprek met de leidsters op school hebben we nog meer manieren gevonden om te werken aan de overmatige energie van Sebastiaan. Zo werd ons aangeraden om thuis na het eten met hem te gaan kleuren om zijn geestelijke energie te gebruiken. Daarnaast moeten we vaker kinderliedjes zingen of aanzetten. Omdat Sebastiaan zoveel energie heeft, reageert hij direct op de nummers die hij hoort en begint hij direct te dansen. Ook kregen we de tip om aandacht te besteden aan zijn creativiteit. Omdat hij zoveel energie heeft, lijkt het alsof hij achterblijft, maar de leidsters verzekerden ons dat dit niet het geval is. Hij heeft gewoon een aandachtspanne die net wat korter is. Door hier wat meer mee te doen (vooral op een actieve manier), wordt het voor hem makkelijker om zich te uiten. Het zijn geen uitdagingen, het zijn geweldige momenten waarop je als vader nog meer met je kind kunt doen en hem echt kunt helpen te ontwikkelen.