‘Directeur Ton Heerze van Webton was meteen verliefd op de oude Bethlehemkerk’

Websites bouwen in oude kerk

Ton Heerze

door Jan Ankoné – TC Tubantia 25 juni 2016

Hij had zijn bedrijf vorig jaar kunnen verkopen. Er lag een mooi bod. Goed genoeg om op z’n 35e te gaan rentenieren. Maar hij deed het niet. „Ik had een financiële klapper kunnen maken, ja. Maar ik heb er nog te veel plezier in. Dit is mijn passie, dat is niet met geld te koop.” Ton Heerze is directeur/eigenaar van websitebouwer Webton. Sinds een paar weken zit hij met zijn bedrijf in de vroegere Bethlehemkerk aan de Oelerweg. Hij voelt zich er al helemaal thuis. „Het bevalt super goed hier. Het heeft ons echt een energieboost gegeven.”

De Bethlehemkerk is een gemeentelijk monument, uit 1934. Het was de tweede hervormde kerk van Hengelo. Vanwege de terugloop van het aantal leden besloot de hervormde gemeente in 2001 om de Bethlehemkerk af te stoten. Sinds 2004 was Groothuis + Postma Architecten er gevestigd. Begin dit jaar werd het architectenbureau failliet verklaard. Heerze kocht het gebouw van de curator. „Toen ik hier voor het eerst binnenstapte, dacht ik: ‘Wow, dit is het…’ Ik was meteen verliefd.”

Een jong internetbedrijf in een oud kerkgebouw, het contrast is groot. Onder de hoge gewelven werken jonge mensen geconcentreerd op hun computer. Achter in de kerk bevinden zich nog de originele preekstoel en het orgel. „Waar zestig jaar lang werd gebeden en gepreekt, worden nu websites gebouwd en html-codes ingeklopt.” Zelf heeft hij niets met het geloof. Na de dood is het afgelopen, voorbij. „Ik geloof stellig dat er niks is. Dan ben je atheïst, toch?”

Een internetbedrijf zou je eerder verwachten in een glazen pand langs de A1. Heerze heeft daar bewust niet voor gekozen. „Dit gebouw past bij Webton en bij onze klanten. Die zitten vooral in het midden- en kleinbedrijf. Dat is meer van: doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg.”
Hij is verknocht aan Hengelo. Is er geboren en getogen. Na het behalen van het vwo-diploma aan de Bataafse Kamp, in 1999, ging hij studeren: communicatiewetenschap. Dicht bij huis, aan de Universiteit Twente. „Een kwartiertje fietsen, via de Bosweg.”

Op z’n 19e begon hij met Webton Internetdesign. Om zich heen zag hij informaticastudenten bezig met het bouwen van websites, voornamelijk voor hun eigen hobby’s. „Ik zag daar wel geld in. Ik dacht: ‘Als ze mooie sites kunnen bouwen voor de fun, dan kunnen ze dat ook voor bedrijven’.” Hij fungeerde zelf als ‘doorgeefluik’, haalde opdrachten binnen en onderhield het contact met de klanten, terwijl de studenten de websites bouwden. Zijn eerste klant was een buurman van zijn ouders. Al snel volgden anderen. „Als een olievlek. Het was precies het goeie moment. In de periode dat bedrijven het internet op gingen.”
In de beginjaren werkte hij nog vanuit zijn ouderlijk huis. Zijn slaapkamer deed dienst als kantoor. „Een telefoon en een computer, meer had ik niet nodig.”

De zaken gingen goed. Van zijn eerste winst kocht hij een Porsche 924. Een oudje, maar toch. Daarmee reed hij naar de UT als hij college had. Als hij daar tenminste tijd voor had. „Ik deed mijn studie eigenlijk naast Webton. Het was 30 uur in de week Webton en 10 uur studie.”

„In het eerste jaar draaide ik 20.000 gulden omzet. Dit jaar tikken we de 2 miljoen euro aan”

In 2005 studeerde hij af. Vanaf dat moment pakte hij de zaken professioneler aan. Met vast personeel. In 2006 vestigde hij zich met zijn bedrijf aan de Slauerhoffstraat, in Groot Driene. „Vanaf toen ging het erg snel. Elk jaar kwamen er twee mensen bij.” Die groei vertaalt zich ook in de omzet. In het eerste jaar draaide Webton een omzet van 20.000 gulden. „Dit jaar tikken we de 2 miljoen euro aan. Een mooie jump.” Van de recessie heeft hij geen last gehad, werk zat. „Er komt een nieuwe generatie websites aan, die goed getoond kunnen worden op de mobiel. Er zijn heel veel nieuwe klanten die dat willen.”

Naast Webton is volleybal zijn grote liefde. Hij is hoofdsponsor en naamgever van Webton Hengelo. Zelf speelt hij nog in het derde team. Zijn sterke punten: zijn lengte (bijna 2 meter) en zijn balgevoel. Nee, hij zit niet in het bestuur. Een bewuste keuze. „Dan heb je een dubbele pet op. Dat moet je niet willen. Geen Munsterman-toestanden.” Twee weken geleden werd bekend dat Webton afziet van promotie naar de eredivisie. Een goede beslissing, vindt Heerze. „Het overviel ons. Financieel gezien was het wel gelukt. Maar we kunnen beter nog een jaar wachten. Tot de organisatie beter staat en de selectie versterkt is. Als je het doet, moet je het goed doen. Niet halsoverkop.”

oelerweg 95 - hengelo