De toekomst is nabij met de techniek van 3d scannen

llowlab - 3d scannenMet het idee van 3d printen was er al een grote stap gemaakt richting de toekomst. Je kunt 2D beelden omtoveren tot een 3d print. Met deze techniek is het in de toekomst misschien mogelijk om echte objecten te maken met de printer. Via computer software kunnen we dan het object van onze keuze ontwerpen, zonder dat daar op dat moment ook maar enige handarbeid bij komt kijken. Vervolgens is de printer er om het object als het ware te vervaardigen. Het is allemaal nog toekomstmuziek, maar we lijken in ieder geval op de goede weg te zijn. En dat is nog niet eens alles. 3d printen is natuurlijk al een schitterende uitvinding, maar je kunt het ook andersom doen door in 3d te scannen. Via 3d scannen kun je 3d objecten in de buitenwereld scannen en vervolgens kun je het beeld in de computer te zien krijgen. De digitale afdruk van het object in de werkelijkheid kan vervolgens gereproduceerd worden en je kan er mee aan het werk. Een 3d scan is dan ook niet zo maar een foto, want daar kun je immers niets mee. Door een object in 3d te scannen, vang je het object volledig in 3d. Dus alle afmetingen en dergelijke zijn hetzelfde als in de werkelijkheid. Met de juiste computer programma’s kun je dan vervolgens het object manipuleren. Je kunt het in 3d bekijken, je kunt het ronddraaien en afhankelijk van de software die je gebruikt, kun je er van alles en nog wat mee doen. Ideaal dus voor experimenteer doeleinden, maar ook voor wetenschappelijke analyses. 3d scannen wordt wel ‘reverse engineering’ genoemd, omdat 3d scannen in principe het tegenovergestelde is van 3d printen. Daar waar je bij 3d printen van een 2D image een 3d uitdraai maakt die je kunt vasthouden in de werkelijkheid, creëer je bij 3d scannen juist een 2D beeld van een drie dimensionaal object in de werkelijkheid. Met deze ontwikkelingen komen we erg dicht bij de toekomst. In veel films en sciencefiction verhalen zie je al dat objecten gescand kunnen worden en niet alleen zie je dan dat de scan in een computer zichtbaar wordt, maar vaak is het zo dat de scan als een soort 3d hologram geprojecteerd kan worden. Het is dan een soort lichtshow van het object midden in de ruimte waarin het object wordt geprojecteerd. Via die techniek zijn hologrammen dan ook mogelijk. Je kunt immers, door gebruik te maken van 3d scannen, ook een mens scannen. Deze kun je met de huidige techniek dan op het scherm van een laptop tevoorschijn toveren, maar het is goed mogelijk dat we in de toekomst in staat zullen zijn om het beeld van de scan in 3d in een ruimte tevoorschijn te laten brengen. Als we het beeld wat ontstaat dan ook nog eens kunnen manipuleren, dan zijn we succesvol, dankzij de techniek van 3d scannen, om een hologram van een mens te maken. Als dat gebeurt, dan hebben we de toekomst echt ingehaald.

Hoe werkt 3d scannen nu precies?

Om 3d scannen mogelijk te maken moet elk punt van het object gemeten worden wat betreft de afstand tussen het object en de 3d scanner. Dit wordt gedaan door middel van een zogenaamde laser-afstandsmeter. Deze laser bevindt zich in de 3d scanner. De laser, een hele dunne laserlijn, wordt op het fysieke object geprojecteerd en de scanner weet dan direct de afstand te bepalen. Dit geldt voor zowel de hoogte, de breedte, als de diepte. Deze worden allen gemeten en door het tijdsverschil tussen het inschakelen van de laser en het ontvangen van de informatie kan vervolgens berekend worden wat de daadwerkelijke afstand is. Klinkt ingewikkeld, en dat is het ook, want 3d scannen is niet voor niets een zeer geavanceerde techniek. De informatie die hier uit voort komt wordt daarna in een driedimensionale puntenwolk gedigitaliseerd. Al deze punten worden dan net als in een kinderoefening met elkaar gecombineerd via lijnen tussen te punten. Dit resulteert in driehoekige  vormen. Vervolgens worden de foto’s die de scanner maakt van de verschillende zijden, als een soort laag (texture) over de puntenwolk gelegd. Hierdoor ontstaat er een 3d model met dezelfde kleur als het ingescande object. Het resultaat van het 3d scannen is dan een polygoon model dat kan worden opgeslagen in één van de volgende veel gebruikte bestandsformaten:

  • STL
  • VRML
  • PLY
  • OBJ
  • XYZ

Wanneer is een 3d scanner betaalbaar?

Je zou denken dat een geavanceerde techniek als 3d scannen nog lang niet betaalbaar is. Toch is 3d scannen, net als 3d printen, helemaal niet zo duur als je zou denken. Dus als je nieuwsgierig bent naar de mogelijkheden van 3d scannen, dan kun je altijd even een kijkje nemen op de website van llowlab.nl. Hier vind je namelijk alle informatie terug over 3d scannen én 3d printen en je kunt via deze website ook direct heel voordelig een 3d printer of 3d scanner aanschaffen. Ook kun je via de website in contact komen met een expert die je dan meer kan vertellen over de vele toepassingen van een 3d printer of 3d scanner. Dus schroom niet, want de prijzen zijn helemaal niet zo hoog en naarmate de techniek populairder wordt, zal het alleen maar goedkoper worden. Blijf dus bij de tijd en waan je in de toekomst met deze geavanceerde technieken.