De keerklepcontrole is een vast onderdeel van uw legionellapreventie

Een keerklap is een essentieel onderdeel bij elk bedrijf dat water gebruikt voor zijn productie. Niet alleen water kan worden doorgelaten overigens. U kunt ook denken aan andere vloeistoffen zoals olie en zuivel. En wat dacht u van gassen en vaste stoffen zoals granulaten, poeders en dergelijke? Dit zijn allen stoffen die als medium een keerklep kunnen openen door er simpelweg tegenaan te duwen. U regelt tijdens een keerklepcontrole of de druk adequaat is voor uw werkzaamheden en u regelt natuurlijk of de veer die de klep terug duwt nog strakgespannen staat. Dat doet u waarschijnlijk regelmatig, we kunnen het ons goed voorstellen dat dit bij uw dagelijkse zo niet wekelijkse werkzaamheden behoort. Maar de echte officiƫle jaarlijkse keerklepcontrole is andere koek. Daar hebt u een professioneel bedrijf voor nodig al was het enkel omdat u bij de keerklepcontrole natuurlijk niet slechts een enkele keerklep wilt laten controleren, maar de tientallen kleppen binnen uw bedrijf. Sinds een aantal jaren is de keerklepcontrole een verplicht onderdeel geworden van de jaarlijkse keuring. En dat is ook niet zo vreemd omdat er anders gevaarlijke stoffen kunnen achterblijven, kunnen accumuleren en een gevaar kunnen zijn binnen uw bedrijf en de producten die u maakt. Want stelt u zich voor dat een waterzuiveringsinstallatie met slecht functionerende keerkleppen werkt, dat kan grote gevolgen hebben voor de zuiverheid van ons drinkwater. Zoekt u daarom een bedrijf aan wie u deze jaarlijkse keerklepcontrole kunt delegeren? Neemt u dan gerust eens contact op met Holland Maintenance Building.

Zoekt u een bedrijf dat de keerklepcontrole jaarlijks kan uitvoeren?

U begrijpt natuurlijk wel dat we ons met name richten op de keerklepcontrole bij waterzuiveringsinstallaties. Mocht u namelijk minder dan 50 keerkleppen gebruiken in uw fabriek of installatie, dan is een verplichte keuring niet noodzakelijk. Ligt dit aantal boven de 50 dan moet u sinds 2012 zeker als waterzuiveringsbedrijf jaarlijks een keerklepcontrole laten uitvoeren. Dit moet eigenlijk al veel langer, het enige verschil is dat u sinds februari 2012 steekproeven mag verwachten door keuringsdiensten. Als uw installaties niet voldoen aan de strenge eisen dan kunt u flinke boetes verwachten. En dat is ook niet zo vreemd want u werkt met vuil en schoon water dat soms lang stilstaat met als gevolg dat het een broedplaats is voor de gevaarlijke Legionellabacterie. Een bacterie dat in het bloed van de mens fatale ziektes kan verwekken. De keerklepcontrole dient daarom een standaardonderdeel te zijn van uw Legionellapreventieplan. Wat kunnen we precies voor u doen? Laten we dat eerst even kort voor u samenvatten:

  • We identificeren de keerklep zoals vermeldt staat op uw installatieoverzicht,
  • Het beoordelen van het juiste type,
  • Controleren of de klep juist is gemonteerd en drukvast is,
  • En uiteindelijk het opstellen van het keuringsrapport.

Vraag ons gerust om meer informatie

Hebt u meer informatie nodig voordat u in de toekomst een keerklepcontrole door ons laat uitvoeren? Kijkt u dan eerst even op de website en neem vervolgens contact met ons op door te bellen met het hoofdkantoor in Barendrecht of onze vestiging in het zuiden van land, in Heerlen. Natuurlijk staat het u tevens vrij om uw vragen per e-mail aan ons te stellen. De keerklepcontrole is slechts een van onze vele werkzaamheden op het gebied van Legionellapreventie. We hebben te vaak gezien dat het bij bedrijven mis is gegaan met alle gevolgen van dien. Er kunnen rechtszaken tegen u worden aangespannen omdat men besmet is geraakt met deze bacterie dat zoiets kwalijks als de Veteranenziekte kan verwekken. En dat kunnen we die mensen moeilijk kwalijk nemen. Zorg daarom voor een accuraat en modern preventieplan!