Back to basics

Katten worden al eeuwenlang als huisdier gehouden. Huiskatten stammen af van de Afrikaanse wilde kat. Een kleine katachtige die leeft in het woestijngebied van Afrika. De Afrikaanse wilde kat, en dus de huiskat maken deel uit van een grotere familie; de familie van de katachtigen. Onder deze categorie katachtigen vallen onder andere leeuwen, lynxen, tijgers, jaguars, cheeta’s en caracals. Wat al deze katachtigen gemeen hebben is dat het vleeseters zijn. Ze jagen op prooidieren. In het geval van kleine katachtigen jagen ze op muizen, vogels, kleine kippen of vissen. Tot enkele decennia geleden bestond het dieet van een kat uit rauw vlees. Ze werden voornamelijk gehouden om muizen te vangen. Tegenwoordig fungeert een kat vooral als een gezelschapsdier. De kat maakt een deel uit van het gezin en we willen dan ook goed voor onze katten zorgen. Het voeren van rauw vlees aan de kat werd gezien als ‘vies’. Daarvoor in plaats geven we brokken en/of natvoer. Brokken zouden alle voedingstoffen bevatten die een kat nodig heeft, maar als je kijkt naar waar brokken uit bestaan, zijn het voornamelijk granen, terwijl graan niet echt een voedingsstof is die onze kat nodig heeft. Waarom geven we onze katten dan brokken in plaats van voedingstoffen die onze kat van nature echt nodig heeft? Waarom geven we geen rauw vlees aan de kat? rauw vlees voor kat

Rauw vlees voor de kat

Zelf heb ik twee hele lieve raskatten. Ik gaf mijn katten brokken en één keer per dag een half zakje natvoer. Het zijn jonge katers, maar tot mijn verbazing zag ik ze de laatste tijd groeiden in omvang. Ze kampen met overgewicht en hebben een hangbuik. Dit terwijl ik mij houd aan de voedingsvoorschriften die op de verpakking staan van de brokken en natvoer. Mijn eerste stap was om te stoppen met natvoer en duurdere brokken te kopen. Ik hoorde namelijk dat natvoer verslavende stofjes bevatten voor katten. Dit verklaarde waarom mijn katten rond vier uur zo onrustig werden en helemaal wild werden als ze vernamen dat ze ‘lekker vlees’ kregen. Ook ging ik mijn katten minder brokken geven dan de hoeveelheid die aanbevolen is volgens de brokkenfabrikant. Eerlijk gezegd zag ik na een maand weinig verschil. Toen kwam ik in contact met iemand die haar kat rauw vlees gaf. Zij gaf de volgende argumenten waarom zij haar kat rauw vlees geeft:

  • Van nature is rauw vlees wat een kat eet;
  • In rauw vlees zitten essentiële voedingsstoffen die door een brokkenfabrikant niet ‘nagemaakt’ kunnen worden;
  • Katten worden dik van brokken;
  • Rauw vlees voor een kat is goedkoper dan kattenbrokken die claimen dat ze een goede kwaliteit hebben;
  • Rauw vlees geeft de kat een glimmende vacht, meer energie en is goed voor de organen;

Het resultaat

Via animalfoodexpress.nl heb ik voor vier weken vers vlees besteld. Dit pakket bevatte vier kilo aan vers vlees, verpakt in handige porties van 200 gram. Zo bestond het pakket van Animal Food Express uit kalkoen, zalm, duif, fazant, lam, eend, vis, kwartel kip en konijn. Het is echt puur gemalen vlees, zonder toegevoegde groenten of premix. Dit is belangrijk, want het blijkt dat katten niet in staat zijn om groente te verteren. In het begin vond ik het best een beetje vies om het vlees voor mijn katten te bereiden. Ook vonden mijn katten het een beetje vreemd en aten heel voorzichtig. Na enkele dagen aten ze veel sneller en ik kreeg echt het idee dat ze het lekker vonden. Nu vier weken later zie ik dat ze wat slanker zijn geworden, hun ontlasting is steviger en hun vacht voelt veel zachter aan. Ik zet dit zeker door!