4 time management tips helpen je geconcentreerd werken

Wanneer je aan een belangrijke klus wilt werken, kun jij je het niet veroorloven om afgeleid te worden door randzaken. Het constant laten opeisen van je aandacht voorkomt namelijk dat jij in een flow terecht komt. Hierdoor maak je meer fouten en werk je met meer stress én tijdsdruk. Belangrijk dus, dat je jouw concentratie en focus hoog houdt. Hoe doe je dat? 3 concentratieverhogende time management tips helpen.

 Tijdens een time management training leer je verschillende technieken en methodes om gefocust aan de slag te gaan. Daar krijg je time management tips die jou vertellen hoe jij, als kenniswerker, jouw concentratie vasthoudt. Zodat je niet alleen een berg aan werk verzet krijgt, maar ook de juiste kwaliteit levert.

Wat kun je zoal doen?

1.   Kies 3 prioriteiten waaraan je vandaag werkt

Pas wanneer jij precies weet welke klussen jouw aandacht nodig hebben, kun jij je concentreren. Neem, voordat je aan je werkdag begint, daarom 5 minuten de tijd om op te schrijven waaraan je vandaag gaat werken: wat zijn jouw prioriteiten vandaag? Kies er hooguit drie.

Het kan helpen om deze drie taken uit te werken. Zo kun je jezelf afvragen welk eindresultaat je wil neerzetten, welke stappen je daarvoor moet zetten en hoeveel tijd je dit gaat kosten.

Door dit vooraf helder op een rijtje te hebben, weet jij waar jouw focus zich gedurende de dag moet bevinden.

2.   Blok er tijd voor in

Zodra je weet waaraan je vandaag gaat werken en hoeveel tijd dit ongeveer is beslag neemt, is het verstandig om hier tijd voor vrij te maken in je agenda. Zo kom je ook daadwerkelijk aan je werk toe en verklein je de kans dat je je laat afleiden door ad-hoc klussen en -verzoeken.

Het beste is om je prioriteiten aan het begin van je werkdag in te plannen. Je voorkomt hiermee dat je de klussen uiteindelijk doorschuift en er zo wéér niet aan toekomt.

3.   Voorkom zoveel mogelijk onderbrekingen

In de tijd waarin je ze plant, neem jij je voor je enkel bezig te houden met de klus. Dus geen e-mail, social media, telefoon of andere aandachtsopeisers. Enkel jij en de klus.

  • Zet je notificaties van je telefoon daarom uit. Uit, dus niet op trillen want dat leidt even goed af.
  • Daarnaast kun je jouw e-mail inbox pauzeren zodat je niet afgeleid raakt door binnenkomende mailtjes.
  • Het gebruik van een noise cancelling headset elimineert daarnaast afleidend omgevingsgeluid.
  • Communiceer ook naar collega’s of gezinsleden toe dat je de komende twee uur niet wilt worden gestoord. Geef het aan in je agenda en sluit je (kantoor)deur.

Time management

4.   Neem pauzes om je focus te hervinden

Nu je jouw basis voor geconcentreerd werken hebt gelegd, ga je aan de slag. Vergeet hierbij zeker geen pauze te nemen. Je kunt je namelijk maar voor een bepaalde duur focussen, daarna ebt je concentratie weg. Om je aandacht “op te laden”, is het daarom verstandig om zo nu en dan even een pauze te nemen. Daardoor voorkom je dat je jouw concentratiespanne overbelast.

Een slimme manier om dit te doen, is door te werken in blokjes van 25 minuten. Na ieder blokje neem je 5 minuten pauze. Hierin grijp je niet naar je telefoon en check je ook niet je mail, maar schakel je echt even af. Neem een kop koffie en doe even niets. Daarna ga je weer aan de slag.

Zodra je dit een viertal keer hebt gedaan, neem je een grotere pauze; één van een half uur. Tijd genoeg om even je benen te strekken en je concentratie op te laden.

Kortom

Als kenniswerker kun jij je het niet veroorloven om afgeleid te raken. Om die reden heb je manier nodig om je focus en concentratie te bewaken. Door vooraf goed na te denken over waaraan je vandaag werkt, hier concreet tijd voor in te plannen, af te rekenen met afleiding en in korte focusblokken te werken, ben je aardig op weg.